Podkreśla smak dań, ma mnóstwo wartości odżywczych oraz odgrywa ważną rolę w racjonalnej diecie. Pasta pesto, bo o niej mowa, powinna królować nie tylko na domowym stole, ale również w potrawach każdej restauracji, czy menu firm cateringowych. Gdy raz spróbuje się tego przysmaku, trudno będzie z niego zrezygnować.

Pesto to włoski przysmak, który dotarł do Polski z Genui. Zielony sos przygotowywany na bazie bazylii, powstaje poprzez ucieranie jej liści w moździerzu. Do tradycyjnej, zielonej pasty pesto dodaje się też czosnek, prażone orzeszki piniowe, oliwię z oliwek, parmezan oraz sól gruboziarnistą. Poza tradycyjnym pesto można przyrządzić sos na bazie suszonych pomidorów, pieczonej papryki, kolendry, rukoli, czy natki pietruszki. Wówczas zmieni się jego główna nuta smakowa, a także kolor (tradycyjna pasta pesto jest zielona).

Na zdrowie? Pasta pesto!

W swojej podstawowej wersji pesto dzięki bazylii bardzo dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego. Stymuluje proces trawienia i poprawia apetyt. Do tego ma właściwości uspokajające i poprawia sen. Pozostałe składniki również sprawiają, że należy włączyć pesto na stałe do diety. Orzeszki piniowe są bogatym źródłem białka – podobnie zresztą jak parmezan. Regulują też ciśnienie krwi. Ponadto dzięki witaminie K poprawiają krzepliwość krwi. Orzeszki wraz z oliwą z oliwek to nieocenione źródło jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Czosnek z kolei m.in. zatrzymuje rozwój bakterii i wspiera organizm w walce z infekcjami. Niektórych może przestraszyć kaloryczność pesto, które zawiera ok. 370 kcal, ale trzeba pamiętać, że większość z nich to tzw. zdrowe kalorie (oliwa i orzechy).

Tajemniczy piąty smak

Pesto warto mieć w domowej szafce, czy w restauracyjnej kuchni nie tylko ze względu na jego właściwości zdrowotne. W sosie tym można wyczuć tzw. smak umami, którego naturalnym źródłem jest parmezan. Umami uznawany jest za piąty smak. Pesto sprawia, że dania nabierają zupełnie innego wymiaru oraz aromatu. Sos ten najczęściej stosowany jest do przygotowania makaronów, dipów, farszów, zapiekanek, czy w formie dodatku do pizzy lub kanapek. To także świetna dekoracja gotowych dań (pesto ma intensywny, zielony kolor). Jednak aby pasta zawsze smakowała dobrze, dobrze jest korzystać z oferty lokalnych i sprawdzonych dostawców, którzy w swoich produktach nie stosują konserwantów oraz sztucznych barwników. Ponadto otwarte pesto może stać w lodówce maksymalnie tydzień, ponieważ później traci swoją świeżość.