Soja jest drugą co do ilości rośliną uprawną w Stanach Zjednoczonych.
Uprawa soi jest znacznie tańsza niż hodowla zwierząt, a soja stała się popularnym pożywieniem na całym świecie ze względu na liczne korzyści zdrowotne. Pełne białka ziarna soi są dobrą alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy lub chcących po prostu ograniczyć spożywanie produktów mięsnych i nabiału. Ale nie tylko ludzie mogą korzystać z dobrodziejstw tej rośliny. Soja, źródło pełnowartościowego białka, zawiera wszystkie 20 aminokwasów, podobnie jak jajka i czerwone mięso, ale mają one znacznie mniej tłuszczy nasyconych. Soja wykazuje dość dużą różnorodność i jest przystosowana do wzrostu w wielu klimatach. Soja rośnie w strąkach, a gdy ziarna są dojrzałe, zostają obłuszczone, a olej jest oddzielany od mączki białkowej za pomocą jednej z kilku technik prasowania. Osiemdziesiąt pięć procent soi na całym świecie zamienia się w olej sojowy i produkty spożywcze oraz śrutę i mączkę sojową, wykorzystywaną jako pasza dla zwierząt.
Po usunięciu oleju pozostały stały placek sojowy staje się podstawą do produktów wysokobiałkowych, a zwłaszcza pasz dla zwierząt.
Śruta sojowa jest po prostu mielonym ziarnem zawierającym około 44 procent białka. W przypadku zwierząt gospodarskich dieta oparta na paszy sojowej zapewnia ekonomiczne i wysokiej jakości połączenie białek, tłuszczów i węglowodanów potrzebnych do prawidłowego rozwoju bydła, świń czy drobiu. Drób, wołowina i wieprzowina stanowią znaczną część diety człowieka, dlatego konieczne jest zapewnienie wysokiej jakości paszy w procesie hodowli. Soja promuje wzrost chudej biomasy u tych zwierząt, poprawiając w ten sposób jakość i wydajność mięsa. Ponieważ śruta sojowa jest naturalnym produktem ubocznym tłoczenia oleju, okazuje się niezwykle ekonomiczna w produkcji. Aptrans śruta sojowa to źródło energii i białka dobrze przyswajalnego przez zwierzęta gospodarcze, a cena takiej paszy jest korzystna dla hodowców bydła oraz ptactwa, a także ryb, dla których karmienie zwierząt to główny koszt produkcji.