W rolnictwie wiele upraw zagrożonych jest występowaniem dużej ilości chwastów. Można sobie z nimi radzić na kilka sposobów, można przykładowo pielić uprawy, po prostu wyrywając je ziemi.
Można je także usuwać mechanicznie także za pomocą specjalnych maszyn które podcinają chwasty. Jednak najczęściej spotykane są selektywne herbicydy są to środki chemiczne stosowane do zwalczania chwastów lub niepożądanych roślin konkurencyjnych w rolnictwie. Większość herbicydów stosowanych w rolnictwie konwencjonalnym ma charakter selektywny. Działają tylko na niektórych roślinach, które są niepożądane w danej uprawie.
Dla każdej uprawy należy znaleźć odpowiednią kombinację herbicydowych składników aktywnych.
Ze względu na rozwój roślin z genetycznie uwarunkowaną tolerancją na herbicydy, w rolnictwie można również stosować herbicydy o szerokim spektrum działania, atakują wszystkie niepożądane rośliny towarzyszące są nieskuteczne tylko dla odpornych odmian genetycznie zmodyfikowanych. Roślinom uprawnym zagrażają także różnego rodzaju grzyby, w tym przypadku dobrze będzie zastosować fungicydy.
Duże znaczenie mają fungicydy ogólnoustrojowe, których składniki czynne dostarczane są do roślin przez glebę poprzez korzenie lub przez liście, gdzie następnie rozprzestrzeniają się za pośrednictwem układu całej rośliny.
Rozprowadzanie składników grzybobójczych odbywa się na ogół przy przepływie wody od dołu do góry, tak że efekt rozcieńczenia można zaobserwować w górę. Ważne jest, aby zwilżyć roślinę fungicydem, szczególnie w dolnej części. Jeśli roślina jest już chora, niezbędna dystrybucja fungicydu jest zakłócona. Oprócz ogólnoustrojowych składników aktywnych są też takie, które mają miejscowe działanie ogólnoustrojowe. Oczywiście najczęściej wykorzystywane są herbicydy, które usuwają najczęstsze problemy czyli chwasty. Powszechnie stosowane są przykładowo środki zwalczające chwasty rzepak. Dzięki wyeliminowaniu roślin niepożądanych można uzyskać dużo lepsze plony, wówczas chwasty nie pobieraj wody z gleby za pomocą układu korzennego.