Jakie są zalety butelek z filtrem? Butelka Dafi przede wszystkim zapewnia korzystanie z przefiltrowanej wody kranowej w ilości aż 150l wody miesięcznie. Można więc powiedzieć, że decydując się na jej zakup rezygnujemy z zakupu 100 butelek o pojemności 1,5l lub 300 butelek o pojemności 0,5l miesięcznie wykorzystując możliwości filtracyjne produktu Dafi.
Dzięki filtrowi możemy korzystać z minerałów znajdujących się w wodzie kranowej, ponieważ ich nie zatrzymuje, nie wypłukuje. W codziennym użytkowaniu butelki są wygodne ze względu na swój ergonomiczny, opływowy kształt, dzięki któremu dobrze leżą w dłoni, a we wszelkiego rodzaju torbach, plecakach, torebkach nie zabierają niepotrzebnie przestrzeni. Są lekkie, mają gładką powierzchnię, pozbawioną zakamarków, co sprawia, że utrzymanie ich w czystości jest łatwe. Dodatkowo posiadają ustnik umożliwiający korzystanie nawet dzieciom, pozwalając tym samym uniknąć przypadkowego rozlania wody.
Korzyści płynące z używania produktu firmy Dafi
Butelka Dafi pomaga postępować w sposób bardziej ekologiczny. Jest produktem popartym 30-letnim doświadczeniem, wielokrotnego użytku, wytworzonym z atestowanych surowców bez bisfenolu A, testowanym przez niezależne instytucje i badanym przez specjalistów, a także stale poddawanym kontroli jakości. Co więcej, jest to Polski projekt realizowany w naszym kraju. Można ją ze sobą zabrać praktycznie wszędzie: do szkoły, na uczelnię, do pracy, na wyjazd, wycieczkę rowerową, spacer czy siłownię. Warto rozważyć jej zakup z wymienionych powyżej względów.
Warto wspomnieć, że Dafi to marka, która była najczęściej wybierana jeśli chodzi o kategorię produktów filtrujących wodę kranową (źródło: FORMASTER S.A., badanie przeprowadzone przez Publicis Groupe, październik 2021).
Procedura wymiany filtra absolutnie nie należy do skomplikowanych. Na początku czyścimy każdy z elementów butelki przy pomocy wody, której temperatura nie przekracza 50 stopni Celsjusza i płynu do mycia naczyń. Butelki nie można myć w zmywarce lub wyparzać. Natomiast filtr węglowy można wyparzać – sterylizować przez mniej więcej 60 sekund w osobnym, mniejszym naczyniu. Następnie płuczemy nowy filtr pod bieżącą zimną wodą przez 30 sekund. Butelkę napełniamy w 2/3 zimną kranową wodą, umieszczamy filtr i wstrząsamy w energiczny sposób. Woda może przybrać szarawy odcień, ale tym nie należy się przejmować, ponieważ jest to naturalne zjawisko. Wylewamy wodę i płuczemy butelkę. Po tych czynnościach napełniamy butelkę ponownie zimną wodą, zakładamy filtr, zakręcamy ustnik i trzymając otwartą butelkę do góry nogami, wylewamy jej zawartość poprzez mocne naciskanie. Powtarzamy proces. Ponownie napełniamy butelkę zimną kranową wodą, instalujemy filtr i ustnik – taka woda jest już gotowa do spożycia.
By woda stale była smaczna, co 30 dni należy wymieniać filtr. O tym, by to zrobić przypomnieć Wam może intuicyjna aplikacja Moje Dafi, która została stworzona specjalnie dla użytkowników dzbanków i butelek firmy Dafi.